Τα αυτοκόλλητα πόρτας υπνοδωμάτιο είναι μια έξυπνη και οικονομική λύση διακόσμησης. Το υπνοδωμάτιο είναι ο απόλυτος χώρος χαλάρωσης στο σπίτι, επομένως θα πρέπει να σας εκφράζει και να σας ηρεμεί! Για πιο ρομαντική ατμόσφαιρα, διαλέξτε σχέδια σε παστέλ αποχρώσεις, ενώ για ένα πιο δυναμικό αποτέλεσμα, ιδανικά θα ήταν για εσάς σχέδια σε σκούρες και κατά προτίμηση, ψυχρές αποχρώσεις. Κλασσικές ρίγες, επανάληψη μοτίβων πάνω από το κεφαλάρι, ή μία μεγάλη παράσταση, όλα μπορούν να εφαρμοστούν, εάν συνδυαστούν σωστά με την επίπλωση και τη χρωματική παλέτα του χώρου σας.

Μπορείτε να διακοσμήσετε τις πόρτες με ένα αυτοκόλλητο πόρτας, ή με διάφορα σχέδια για αυτοκόλλητα πόρτας υπνοδωμάτιο σε όλους τις πόρτες. Μία πολύ καλή ιδέα είναι ένα αυτοκόλλητο πόρτας με μία μεγάλη και επιβλητική παράσταση, η οποία αμέσως δίνει «χαρακτήρα» στο χώρο σας.

Πώς να επιλέξω σχέδιο από τα αυτοκόλλητα πόρτας υπνοδωμάτιο;

Οι επιλογές είναι αμέτρητες, σε σχέδια, υφές, χρώματα, συνδυασμούς και στυλ για να καλύψετε τις αισθητικές και τις λειτουργικές σας ανάγκες.
Ανάλογα με την χρήση, το ύφος και την «διάθεση» που θέλετε να αποδώσετε στον εκάστοτε χώρο, θα γίνει και η αντίστοιχη επιλογή σχεδίου για το αυτοκόλλητο. Ισχύουν, ωστόσο κάποιοι γενικοί κανόνες. Ένας γενικός κανόνας είναι ότι οι κάθετες ρίγες «ψηλώνουν» τον χώρο ενώ οι οριζόντιες τον «επιμηκύνουν».

Επίσης, τα μικρά επαναλαμβανόμενα μοτίβα δίνουν πιο παραδοσιακή, «σοβαρή» όψη στον χώρο, ενώ τα μεγάλα, αφηρημένα μοτίβα δίνουν πιο μοντέρνα διάθεση. Τα ψυχρά χρώματα στα μικρά μοτίβα μεγαλώνουν τον χώρο, αλλά τα πιο θερμά χρώματα δημιουργούν πιο ζεστή και οικεία ατμόσφαιρα. Επιλέξτε αυτοκόλλητα πόρτας υπνοδωμάτιο με γεωμετρικά σχήματα για πιο «σύγχρονο» αποτέλεσμα και σχέδια που κινούνται σε διαγώνιες γραμμές για πιο δυναμικό, «ζωντανό» αποτέλεσμα.

Ανάλογα με το αισθητικό αποτέλεσμα που θέλετε να επιτύχετε, θα πρέπει να προσέξετε τις εξής παραμέτρους:

  • Για μοντέρνο και έντονο στυλ, επιλέξτε μεγάλα μοτίβα που ταιριάζουν ιδανικά με μοντέρνα έπιπλα.
  • Τα patterns με floral στοιχεία (λουλούδια, φύλλα), υποδεικνύουν ένα πιο ρομαντικό στυλ και είναι ιδανικά για χώρους ανάπαυσης, όπως ένα υπνοδωμάτιο ή ένα ξενώνα.
  • Τα μικρά patterns σε ψυχρά χρώματα (μπλε, μωβ, πράσινο) δημιουργούν την αίσθηση μεγαλύτερου χώρου. Σε περίπτωση όμως που τα μικρά μοτίβα είναι σε θερμές και σκούρες αποχρώσεις (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο), τότε θα δείχνει ακόμα μικρότερος ο χώρος.
  • Τα πολύ μεγάλα σχέδια, αν και μικραίνουν το χώρο, αποδίδουν ένα ιδιαίτερο διακοσμητικό αποτέλεσμα και δημιουργούν μία αίσθηση οικειότητας.
  • Κάθετα στοιχεία (ρίγες/μοτίβα) θα κάνουν τον χώρο να φαίνεται ακόμα πιο «ψηλός».
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ταπετσαρία μόνο σε ένα μικρό κομμάτι του τοίχου , π.χ., για να οριοθετήσετε ένα χώρο, πχ. το γραφείο στο σαλόνι.
  • Για να φαίνεται το ταβάνι σας ακόμα πιο ψηλό, επιλέξτε ταπετσαρίες με κάθετες ρίγες σε όλους τους τοίχους του δωματίου σας.
  • Αν ο χώρος είναι στενός και θέλετε οι τοίχοι σας να δείχνουν ότι έχουν περισσότερο πλάτος, τότε διαλέξτε ταπετσαρία με γραμμές οριζόντιες και παράλληλες στο πάτωμα.
  • Οι διαγώνιες ρίγες δημιουργούν κίνηση και δίνουν μία κατεύθυνση, οριοθετώντας τις χρηστικές λειτουργίες του χώρου σας.
  • Τα γεωμετρικά σχήματα αν τοποθετηθούν διαδοχικά, σε συνδυασμό με έπιπλα μοντέρνα, σε ήσυχες γραμμές, αποδίδουν ένα ιδιαίτερο και διαχρονικά μοντέρνο στυλ στο χώρο σας.

Μπορώ να βάλω αυτοκόλλητο σε οποιαδήποτε πόρτα;

Κατά κανόνα, τα αυτοκόλλητα πόρτας εφαρμόζουν ιδανικά σε λείες, καθαρές πόρτες.
Προσοχή: Η πόρτα που θα κολλήσετε κάποιο από τα αυτοκόλλητα πόρτας δεν πρέπει να έχει φθορές και να έχει κακοτεχνίες: Αν λείπουν κομμάτια από χρώμα, αν υπάρχουν μέρη ποτισμένα με υγρασία, αν υπάρχει ήδη αυτοκόλλητο πόρτας, θα πρέπει πρώτα όλα αυτά να διορθωθούν προτού τοποθετηθεί το αυτοκόλλητο πόρτας.

Το παραπάνω άρθρο έχει δημιουργηθεί με τη συνεργασία της κατασκευαστικής εταιρείας OPUS,
η οποία μας παρείχε συμβουλές και ιδέες για τη διακόσμηση σπιτιού και γραφείου.

www.opus.com.gr