Τα παραβάν για σαλόνι είναι ο ιδανικός τρόπος για να δημιουργήσετε ένα ιδιαίτερο στυλ. Μπορείτε να αλλάξετε το ύφος του χώρου σας, παίζοντας με υφές, μοτίβα, σχέδια και χρώματα. Διακοσμήσετε έναν ή περισσότερους χώρους του σπιτιού ή του γραφείου με παραβάν σε διάφορα σχέδια και χρώματα. Υπάρχει η δυνατότητα για παραβάν δίπτυχο, τρίπτυχο, τετράπτυχο ή με όσα κομμάτια χρειάζεστε. Πολλές φορές χρησιμοποιείται και για διαχωριστικό χώρου.

Πώς να επιλέξω σχέδιο από τα παραβάν για σαλόνι;

Οι επιλογές σε παραβάν είναι αμέτρητες, σε σχέδια, υφές, χρώματα, συνδυασμούς και στυλ.  Εύκολα μπορείτε να καλύψετε τις αισθητικές και τις λειτουργικές σας ανάγκες.
Ανάλογα με την χρήση, το ύφος και την «διάθεση» που θέλετε να αποδώσετε στον εκάστοτε χώρο, θα γίνει και η αντίστοιχη επιλογή σχεδίου. Ισχύουν, ωστόσο κάποιοι γενικοί κανόνες. Ένας γενικός κανόνας είναι ότι οι κάθετες ρίγες «ψηλώνουν» τον χώρο ενώ οι οριζόντιες τον «επιμηκύνουν».

Επίσης, τα μικρά επαναλαμβανόμενα μοτίβα δίνουν πιο παραδοσιακή, «σοβαρή» όψη στον χώρο. Τα μεγάλα, αφηρημένα μοτίβα δίνουν πιο μοντέρνα διάθεση. Τα ψυχρά χρώματα στα μικρά μοτίβα μεγαλώνουν τον χώρο. Τα πιο θερμά χρώματα δημιουργούν πιο ζεστή και οικεία ατμόσφαιρα. Επιλέξτε παραβάν για σαλόνι με γεωμετρικά σχήματα για πιο «σύγχρονο» αποτέλεσμα. Για πιο δυναμικό, «ζωντανό» αποτέλεσμα, επιλέξτε σχέδια που κινούνται σε διαγώνιες γραμμές.

Παράμετροι για σωστή διακόσμηση με αυτοκόλλητα, ταπετσαρίες, πίνακες και παραβάν

Ανάλογα με το αισθητικό αποτέλεσμα που θέλετε να επιτύχετε, θα πρέπει να προσέξετε τις εξής παραμέτρους:

  • Για μοντέρνο και έντονο στυλ, επιλέξτε μεγάλα μοτίβα που ταιριάζουν ιδανικά με μοντέρνα έπιπλα.
  • Τα patterns με floral στοιχεία (λουλούδια, φύλλα), υποδεικνύουν ένα πιο ρομαντικό στυλ. Ιδανικά για χώρους ανάπαυσης, όπως ένα υπνοδωμάτιο ή ένα ξενώνα.
  • Τα μικρά patterns σε ψυχρά χρώματα (μπλε, μωβ, πράσινο) δημιουργούν την αίσθηση μεγαλύτερου χώρου. Σε περίπτωση όμως που τα μικρά μοτίβα είναι σε θερμές και σκούρες αποχρώσεις (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο), τότε θα δείχνει ακόμα μικρότερος ο χώρος.
  • Τα πολύ μεγάλα σχέδια, αν και μικραίνουν το χώρο, αποδίδουν ένα ιδιαίτερο διακοσμητικό αποτέλεσμα και δημιουργούν μία αίσθηση οικειότητας.
  • Κάθετα στοιχεία (ρίγες/μοτίβα) θα κάνουν τον χώρο να φαίνεται ακόμα πιο «ψηλός».
  • Αν ο χώρος είναι στενός και θέλετε να δείχνει μεγαλύτερο το πλάτος, τότε διαλέξτε παραβάν με γραμμές οριζόντιες και παράλληλες στο πάτωμα.
  • Οι διαγώνιες ρίγες δημιουργούν κίνηση και δίνουν μία κατεύθυνση, οριοθετώντας τις χρηστικές λειτουργίες του χώρου σας.
  • Τα γεωμετρικά σχήματα αν τοποθετηθούν διαδοχικά, σε συνδυασμό με έπιπλα μοντέρνα, σε ήσυχες γραμμές, αποδίδουν ένα ιδιαίτερο και διαχρονικά μοντέρνο στυλ στο χώρο σας.
  • Εάν σκέφτεστε να πώς θα διαχωρήσετε έναν ενιαίο χώρο, η τοποθέτηση παραβάν είναι η λύση που ψάχνετε.
    Χωρίς ιδιαίτερο κόπο και χωρίς μαστορέματα. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι η επιλογή είναι απλό ζήτημα. Κάποια βασικά σημεία που πρέπει να προσέξετε:

Τα παραβάν για σαλόνι είναι μιας όψης ή δύο;

Τα παραβάν είναι μίας όψης σε τελάρο πάχους 2,5 – 3cm, ανάλογα με τη διάστασή του.